sobota, 22 października 2011

Ciastka orzechowe z czekoladą

Fot. J.P. (c)
Składniki:

masło                        1/3 szklanki
kostka gorzkiej czekolady    2 sztuki
cukier                       1 szklanka
jajko                        1 sztuka
żółtko                       1 sztuka
olejek migdałowy             1/4 łyżeczki
mąka                         11/3 szklanki
posiekane orzechy włos.      1/2 szklanki

kostka gorzkiej czekolady    1 sztuka
masło                        1 łyżka
cukier waniliowy             1/4 łyżeczki
mleko                        3 łyżki
cukier puder                 1 szklanka


Wykonanie:

W małym rondelku na małym ogniu, stopić 2 kostki czekolady z masłem. Mieszać często, aż składniki się połączą, zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Mąkę wymieszać z orzechami. W średniej misce, wymieszać cukier, jajko, żółtko i olejek migdałowy, utrzeć na puszystą masę. Masę wymieszać z rozpuszczoną czekoladą. Do masy z czekoladą dodać mąkę z orzechami, całość dobrze wymieszać aby składniki się połączyły. Ciasto przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 min. Z ciasta formować okrągłe ciastka, piec w nagrzanym piekarniku do 175 stopni Celsjusza przez około 10-15 min.

W rondelku na małym ogniu stopić kostkę czekolady z 1 łyżką masła, mieszając. Rozpuszczone produkty zdjąć z ognia i wymieszać z cukrami, aż do dobrego połączenia składników. Następnie do polewy dodać mleko, aż polewa uzyska odpowiednią konsystencję. Każde ciastko smarować polewą i pozostawić do całkowitego wyschnięcia. Z podanych składników wyszło mi 30 ciastek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz