Fot. J.P. (c) |
Składniki:
masło 1/3 szklanki
kostka gorzkiej czekolady 2 sztuki
cukier 1 szklanka
jajko 1 sztuka
żółtko 1 sztuka
olejek migdałowy 1/4 łyżeczki
mąka 11/3 szklanki
posiekane orzechy włos. 1/2 szklanki
kostka gorzkiej czekolady 1 sztuka
masło 1 łyżka
cukier waniliowy 1/4 łyżeczki
mleko 3 łyżki
cukier puder 1 szklanka
Wykonanie:
W małym rondelku na małym ogniu, stopić 2 kostki czekolady z masłem. Mieszać często, aż składniki się połączą, zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Mąkę wymieszać z orzechami. W średniej misce, wymieszać cukier, jajko, żółtko i olejek migdałowy, utrzeć na puszystą masę. Masę wymieszać z rozpuszczoną czekoladą. Do masy z czekoladą dodać mąkę z orzechami, całość dobrze wymieszać aby składniki się połączyły. Ciasto przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 min. Z ciasta formować okrągłe ciastka, piec w nagrzanym piekarniku do 175 stopni Celsjusza przez około 10-15 min.
W rondelku na małym ogniu stopić kostkę czekolady z 1 łyżką masła, mieszając. Rozpuszczone produkty zdjąć z ognia i wymieszać z cukrami, aż do dobrego połączenia składników. Następnie do polewy dodać mleko, aż polewa uzyska odpowiednią konsystencję. Każde ciastko smarować polewą i pozostawić do całkowitego wyschnięcia. Z podanych składników wyszło mi 30 ciastek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz