Fot. J.P. (c) |
Składniki:
masło miękkie (temp. pokojowa) 100 gram
mąka tortowa 100 gram
cukier puder 100 gram
proszek do pieczenia 1,2 łyżeczki
cukier waniliowy 2 łyżeczki
jajka 2 sztuki
borówka amerykańska 500 gram
agar (zamiennik żelatyny) 2 łyżeczki
białka jaj z wolnego chowu 3 sztuki
cukier puder 140 gram
śmietana kremówka 36% (gęsta) 300 ml.
cukier puder do posypania 1 łyżeczka
fix do śmietany 1 sztuka
sól 1 szczypta
Przygotowania:
Miksować miękkie masło z cukrem. Następnie dodawać po trochu mąkę wymieszaną z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia, cały czas miksując. Na samym końcu dodać jajka. Ciasto wyłożyć do formy pokrytej papierem do pieczenia o średnicy 24cm. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 170-180 stopni przez 30-35 min. Upieczone ciasto ostudzić na drucianej kratce i przeciąć na pół.
Umyte borówki umieścić na patelni na małym ogniu. Gotować na małym ogniu, aż puszczą sok. U mnie trwało to ok. 30 min. Gotowe borówki zmiksować na pure, przecisnąć przez sito. Zagotować je ponownie na patelni kiedy będą gorące dodać 1 łyżeczkę agaru i mieszać aby się rozpuścił, potem kolejną ciągle mieszając aby agar się rozpuścił. Borówki ostudzić.
Ubić białka ze szczyptą soli, dodając cukier partiami ciągle miksując. Białka po przechyleniu miski powinny być nieruchome. Śmietanę ubijać, pod koniec dodać fixa ciągle ubijając. Do ubitych białek dodać ubitą śmietanę, delikatnie mieszając. Do kremu dodać borówki i delikatnie całość wymieszać. Na jedną połówkę ciasta wyłożyć krem i delikatnie przykryć drugą częścią ciasta. Ciasto położyć na papier do pieczenia, przykryć papierem i wstawić do zamrażalnika na 1-1,5 godziny. Kiedy ciasto będzie gotowe do podawania można posypać cukrem pudrem.
- całkowity czas: 165 min.
- przygotowanie: 100 min.
- gotowanie: 65 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz