środa, 26 października 2011

Kasza z gulaszem sojowym

Fot. J.P. (c)
Składniki:

kasza gryczana            1 szklanka
pieczarki w plasterkach   30 dkg.
kostka sojowa             1 szklanka
curry                     3/4 łyżeczki
majeranek                 3 szczypty
liść laurowy              1 sztuka
ziele angielskie          1 sztuka
czosnek                   2 ząbki
sól do smaku              11/2 łyżeczki
pieprz do smaku           3 szczypty
oliwa z oliwek            3 łyżki
mąka                      2 łyżki
masło                     2 łyżki

Przygotowanie:

Kaszę ugotować w osolonej wodzie (1 łyżeczka soli). Pokrojone pieczarki podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy, posolić, popieprzyć, odparować je z wody. Kostkę sojową, curry, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, zalać wodą tak aby przykryła całość. Soję ugotować do miękkości, doprawić solą i pieprzem. Ugotowaną soję odcedzić, odparować na patelni z niewielką ilością oliwy. Następnie pieczarki i soję, zalać wodą w rondelku tak aby przykryła całość i gotować. Kiedy soja i pieczarki będą bulgotać doprawić do smaku (solą, pieprzem) jeśli będzie taka potrzeba. Sos można zaklepać zasmażką z mąki i masła.

  • całkowity czas:  55 min.
  • przygotowanie:   10 min.
  • gotowanie:       45 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz