Fot. J.P. (c) |
Składniki:
kasza gryczana 1 szklanka
pieczarki w plasterkach 30 dkg.
kostka sojowa 1 szklanka
curry 3/4 łyżeczki
majeranek 3 szczypty
liść laurowy 1 sztuka
ziele angielskie 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
sól do smaku 11/2 łyżeczki
pieprz do smaku 3 szczypty
oliwa z oliwek 3 łyżki
mąka 2 łyżki
masło 2 łyżki
Przygotowanie:
Kaszę ugotować w osolonej wodzie (1 łyżeczka soli). Pokrojone pieczarki podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy, posolić, popieprzyć, odparować je z wody. Kostkę sojową, curry, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, zalać wodą tak aby przykryła całość. Soję ugotować do miękkości, doprawić solą i pieprzem. Ugotowaną soję odcedzić, odparować na patelni z niewielką ilością oliwy. Następnie pieczarki i soję, zalać wodą w rondelku tak aby przykryła całość i gotować. Kiedy soja i pieczarki będą bulgotać doprawić do smaku (solą, pieprzem) jeśli będzie taka potrzeba. Sos można zaklepać zasmażką z mąki i masła.
- całkowity czas: 55 min.
- przygotowanie: 10 min.
- gotowanie: 45 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz