niedziela, 23 października 2011

Krem ze szparagów

Fot. J.P. (c)
Składniki:

pęczek szparagów białych           2 sztuki
pęczek szparagów zielonych         3/4 sztuki
marchewka                          3 sztuki
por                                1 sztuka
pietruszka korzeń                  1 sztuka
mały seler                         1 sztuka
pieprz do smaku                    4 szczypty
sól do smaku                       4 szczypty
masło                              3 łyżki
kromki chleba                      2 sztuki

Przygotowanie:

Szparagi obieramy, myjemy, odcinamy główki. Główki szparagów odkładamy na bok, resztę szparagów kroimy na małe kawałki. Włoszczyznę obieramy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą, tak aby zakryła warzywa. Kiedy bulion będzie gotowy, odcedzamy z niego włoszczyznę i dodajemy szparagi. Gotujemy szparagi na miękko. Miękkie szparagi wyciągamy z zupy, po ostygnięciu miksujemy i wrzucamy do zupy. Zupę podgrzewamy i doprawiamy solą i pieprzem. Dwie kromki chleba obcinamy ze skórek i kroimy na kwadraty. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy łyżkę masła, a na to chleb, oprószyć pieprzem i solą . Obsmażamy grzanki z obu stron. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy dwie łyżki masła, a na to główki od szparagów, podsmażamy. Zupę nalewamy do talerzy, kładziemy grzanki i główki szparagów. Jeśli ktoś lubi, zupę można polać słodką śmietaną.


  • całkowity czas: 85 min.
  • przygotowanie:  40 min.
  • gotowanie:      45 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz