Fot. J.P. (c) |
Składniki:
pęczek szparagów białych 2 sztuki
pęczek szparagów zielonych 3/4 sztuki
marchewka 3 sztuki
por 1 sztuka
pietruszka korzeń 1 sztuka
mały seler 1 sztuka
pieprz do smaku 4 szczypty
sól do smaku 4 szczypty
masło 3 łyżki
kromki chleba 2 sztuki
Przygotowanie:
Szparagi obieramy, myjemy, odcinamy główki. Główki szparagów odkładamy na bok, resztę szparagów kroimy na małe kawałki. Włoszczyznę obieramy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą, tak aby zakryła warzywa. Kiedy bulion będzie gotowy, odcedzamy z niego włoszczyznę i dodajemy szparagi. Gotujemy szparagi na miękko. Miękkie szparagi wyciągamy z zupy, po ostygnięciu miksujemy i wrzucamy do zupy. Zupę podgrzewamy i doprawiamy solą i pieprzem. Dwie kromki chleba obcinamy ze skórek i kroimy na kwadraty. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy łyżkę masła, a na to chleb, oprószyć pieprzem i solą . Obsmażamy grzanki z obu stron. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy dwie łyżki masła, a na to główki od szparagów, podsmażamy. Zupę nalewamy do talerzy, kładziemy grzanki i główki szparagów. Jeśli ktoś lubi, zupę można polać słodką śmietaną.
- całkowity czas: 85 min.
- przygotowanie: 40 min.
- gotowanie: 45 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz