niedziela, 30 października 2011

Leczo warzywne

Fot. J.P. (c)


Składniki:

mała cukinia       3 sztuki
papryka czerwona   2 sztuki
pomidor            4 sztuki
czosnek            4 ząbki
cebula             2 sztuki
sól                1 łyżka
lubczyk            2 szczypty
chili              1 szczypta
oliwa z oliwa      50 ml

Wykonanie: 

Warzywa umyć. Cukinię pokroić w pół talarki. Paprykę pokroić w kostkę. Pomidory pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzaną oliwę, zeszklić. Do cebuli dodać paprykę i dusić 5 min. Dodać cukinię i dusić 5 min. Na koniec dodać pomidory, sól, lubczyk, chili. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać na końcu. Dusić aż warzywa zmiękną. Podawać z chlebem lub ryżem.

  • całkowity czas:  55 min.
  • przygotowanie:   10 min.
  • gotowanie:       45 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz