Fot. J.P. (c) |
Składniki:
małe cukinie 2 sztuki
sól 3 szczypty
oliwa z oliwek 2 łyżki
pieprz świeżo zmielony 2 szczypty
pomidory 3 sztuki
cebula 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
sól 3 szczypty
pieprz świeżo zmielony 2 szczypty
oregano 3 szczypty
oliwa z oliwek 2 łyżki
Wykonanie:
Cukinię umyć. Obieraczką do warzyw ścinać paseczki cukinii, aż do pestek. Cukinię obgotować na parze tak żeby chrupała, przyprawić solą. Cukinię wrzucić na rozgrzaną patelnie z oliwą i chwilę smażyć. Doprawić cukinię pieprzem i solą.
Pomidory pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć aż zmięknie. Do cebuli dodać pomidory i dusić około 10 min. Zmiksować blenderem sos do gładkości. Przez sitko przecisnąć sos pozbywając się resztek skóry i pestek. Gładki sos gotować na małym ogniu w odkrytym garnku żeby odparować wodę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Kiedy sos odda wodę i zgęstnieje można polewać makaron z cukinii.
- całkowity czas: 40 min.
- przygotowanie: 10 min.
- gotowanie: 30 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz