niedziela, 23 października 2011

Makaron z sosem szpinakowym

Fot. J.P. (c)
Składniki:

makaron farfalle          25 dkg.
liście szpinaku           40 dkg.
śmietana 18%              100 ml.
czosnek                   2 ząbki
sól do smaku              5 szczypt
pieprz do smaku           3 szczypty
masło                     1,5 łyżki


Przygotowanie:

Makaron ugotować al-dente. Liście szpinaku dobrze umyć odciąć łodygi. Ugotować na parze, aż liście zwiędną. W rondelku rozgrzać masło dodać szpinak, odparować. Następnie dodać 2 ząbki rozgniecionego czosnku, doprawić solą, pieprzem. Do szpinaku dodać śmietanę chwilę gotować. Kiedy sos będzie gotowy polewać nim makaron.


  • całkowity czas: 45 min.
  • przygotowanie:  10 min.
  • gotowanie:      35 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz