Fot. J.P. (c) |
Składniki:
masło (temp. pokojowa) 135 gram
jajka 3 sztuki
mąka pszenna 1,5 szklanki
soda oczyszczona 0,75 łyżeczki
sól 0,25 łyżeczki
czekolada mleczna (np. Wedel) 3 sztuki
cukier 1 szklanka
cukier waniliowy 1 łyżeczka
maślanka 0,75 szklanki
woda 0,33 szklanki
mleko skondensowane 1 puszka
masło 0,25 szklanki
wiórki kokosowe 2,75 szklanki
orzechy włoskie (posiekane) 1 szklanka
Przygotowanie:
Jajka i masło powinny mieć temp. pokojową. Przygotować dwie okrągłe formy na ciasto. Wysmarować 2 formy tłuszczem i podsypać mąką.
Wymieszać mąkę, sodę i sól. Czekoladę należy rozpuścić w rondelku z dodaną wodą na małym ogniu ciągle mieszając aby się nie przypaliła. W dużej misce miksować miękkie masło stopniowo dodając cukier, aż do dobrego połączenia produktów. Cały czas miksując dodawać po 1 sztuce żółtka. Do miski dodawać po trochu ostudzoną czekoladę ciągle miksując. Dodać wanilię. Do całości dodawać mieszaninę mąki na przemian z maślanką cały czas miksując (aby dodać maślankę mąka musi być dobrze połączona z resztą produktów).
W dużej misce ubić białka na sztywno ze szczyptą soli. Dodać ubite białko do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto nałożyć do dwóch form i piec w nagrzanym piekarniku do 175-180 stopni przez 25-35 minut lub do czasu kiedy wykałaczka wchodząca w ciasto będzie czysta. Gotowe ciasto delikatnie wyłożyć z form i studzić na drucianej podstawce.
Mleko skondensowane, masło włożyć do rondelka. Gotować na średnim ogniu ciągle mieszając (uwaga może się przypalić), aż do zgęstnienia mikstury około 6-8 min. Rondelek zdjąć z ognia i wymieszać z wiórkami, orzechami i ostudzić. Na jedną warstwę ciasta wyłożyć połowę kokosowej mikstury, przykryć drugą warstwą ciasta i wyłożyć drugą połowę kremu. Ciasto przykryć i przechowywać w lodówce.
- całkowity czas: 120 min.
- przygotowanie: 30 min.
- gotowanie: 90 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz