Fot. J.P. (c) |
Składniki:
włoszczyzna 1 sztuka
woda 1 litr
szpinak w liściach 40 dkg.
sól do smaku 1,2 łyżeczki
pieprz do smaku 2 szczypty
agar 10 gram
różyczki brokuła 6 sztuk
jaja ugotowane na twardo 2 sztuki
plasterki czerwonej papryki 4 sztuk
groszek odcedzony (kulki) 10 sztuk
majonez dekoracyjny 4 łyżki
sól do smaku 3 szczypty
Przygotowanie:
Brokuła posolić i ugotować na parze. Jajka ugotować na twardo, przeciąć je na pół. Z marchewki odciąć 6 plasterków. Na środku półmiska wyłożyć ugotowany brokuł. Po bokach wyłożyć połówki jajka, udekorować je majonezem i położyć na każde 1 kulkę groszku. Papryki ułożyć pomiędzy jajkami. Plasterki marchewki wyłożyć pomiędzy jajkami, a papryką. Na każdą marchewkę położyć jeden groszek.
Z umytej włoszczyzny ugotować litr bulionu. Liście szpinaku dobrze umyć oderwać łodygi. Bulion podgotować i dodać liście szpinaku, aż zwiędną i puszczą kolor. Liście szpinaku odcedzić. Bulion podgotować, doprawić solą, pieprzem. Do gotującego bulionu dodawać agar, mieszać aż do rozpuszczenia agaru. Bulion z agarem studzić, aż do uzyskania wstępnego zespolenia.
Na przygotowane warzywa wylać galart. Włożyć do lodówki aby zastygł.
- całkowity czas:160 min.
- przygotowanie: 120min.
- gotowanie: 40 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz