sobota, 22 października 2011

Zapiekanka z białej kapusty

Fot. J.P. (c)


Składniki:

biała kapusta                   7 szklanek
papryka                         1 sztuka
cebula                          1 sztuka
sól do smaku                    1 łyżeczka
pieprz świeżo mielony           4 szczypty
słodka papryka w proszku        1 łyżeczka
koperek posiekany               2 łyżki
oliwa z oliwek                  2 łyżki

jajka                           3 sztuki
mleko                           1/2 szklanki
ser mozarella                   125 gram
sól                             1/2 łyżeczki
pieprz świeżo zmielony          2 szczypty


Wykonanie: 


Paprykę i cebulę umyć i drobno posiekać. Na rozgrzanej patelni z oliwą smażyć cebulę do miękkości, dodać paprykę i także smażyć do miękkości. Posiekaną drobno kapustę wymieszać z koperkiem i papryką w proszku. Kapustę dodać na patelnię i smażyć, aż zacznie więdnąć. Następnie danie doprawić solą, pieprzem i przykryć pokrywką. Kapustę dusić aż zmięknie, następnie odsączyć z nadmiaru wody i ostudzić.

Jajka wlać do miski, rozbełtać. Do jajek dodać mleko, startą mozarellę, sól i pieprz. Do mieszaniny dodać kapustę i dokładnie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni Celsjusza i zapiekać około 35-50 min., aż się zarumieni. Czas zapiekania może być trochę dłuższy jeśli warzywa będą miały zbyt dużo wody.
       
  • całkowity czas    105 min.
  • przygotowanie     15 min.
  • gotowanie         90 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz