Fot. J.P. (c) |
Składniki:
ciepła woda (20-30 stopni) 1,25 szklanki
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
mąka pszenna 3,5 szklanki
suche drożdże 1,5 łyżeczki
mąka kukurydziana do podsypania 2 łyżki
mąka pszenna do podsypania 0,25 szklanki
białko z jajka 1 sztuka
woda 1 łyżka
oliwa z oliwek do wysmarowania 1 łyżka
Wykonanie:
Połączyć wodę, cukier, sól, mąkę, drożdże. Wyrobić ciasto w razie potrzeby dodać 1 do 2 łyżek mąki lub wody. Elastyczne ciasto wsadzić do natłuszczonej miski, przykryć folią także natłuszczoną w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość (około 1,5 godz.). Wyrośnięte ciasto uderzyć z góry aby opadło, wyłożyć na posypany blat i podzielić na 2 kule. Ciasto rozwałkować na 2 prostokąty, dłuższy bok prostokąta zgiąć do środka podobnie postąpić z drugim bokiem. Mniejsze boki także zagiąć, szwy skleić na wodę. Blachę podsypać mąką kukurydzianą, położyć bagietki na blaszce (szwami na dół), przykryć delikatnie naoliwioną folią (uwaga może się przykleić) i odstawić w ciepłe miejsce na 35-40 min. Ostrym nożem naciąć bagietki w poprzek kilka razy, posmarować lekko białkiem wymieszanym z łyżką wody. Piec w nagrzanym piekarniku do 190 stopni, po 20 minutach jeszcze raz nasmarować białkiem z wodą. Piec przez kolejne 15-20 min. Jeśli to konieczne, pokryć luźno folią aluminiową, aby zapobiec nadmiernemu brązowieniu. Ostudzić chleb najlepiej na drucianej podstawce.
- całkowity czas: 180 min.
- przygotowanie: 145 min.
- gotowanie: 35 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz