Fot. J.P. (c) |
Składniki:
suche drożdże 1 łyżka
cukier 1 łyżeczka
ciepła woda (40 stopni) 2 szklanki
mąka pszenna 5 szklanek
oliwa z oliwek 1 łyżka
sól 2 łyżeczki
woda do sklejania pierogów 1/2 szklanki
oliwa z oliwek(do smarowania) 1/4 szklanki
szpinak świeży 30 dkg
mozarella 170 gram
pieprz 1/4 łyżeczki
sól do smaku 3 szczypty
pieczarki 30 dkg
masło 2 łyżki
śmietana 18% 200 ml
sól do smaku 4 szczypty
pieprz do smaku 3 szczypty
czosnek 1 ząbek
oregano 3 szczypty
Wykonanie:
W misce połączyć drożdże i cukier. Mieszaninę drożdży zalać ciepłą wodą, pozostawić na 5 minut w ciepłym miejscu. Do miski z drożdżami dodać 2 szklanki mąki, sól, oliwę i wymieszać drewnianą łyżką. Całość mieszać aż składniki się połączą potem można dodać pozostałą mąkę. Gdy ciasto będzie miało konsystencję stałą wyrabiać je rękoma około 6 do 8 min. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Z ciasta uformować kulę. Umieścić w natłuszczonej misce, przykryć folią spożywczą i odłożyć w ciepłe miejsce na 40 min. aby podwoiło swoją objętość.
Szpinak bardzo dokładnie wypłukać, odciąć łodygi i podrzeć na małe kawałki. Ser mozarella zetrzeć na małych oczkach tarki, dodać do szpinaku i doprawić solą i pieprzem. Całość dobrze wymieszać aby składniki się połączyły.
Pieczarki umyć i pokroić w drobne paseczki. Na rozgrzaną patelnię z masłem dodać pieczarki, smażyć i odparować z nadmiaru wody. Następnie dodać czosnek potem wlać śmietanę, chwilę gotować i doprawić solą, pieprzem i oregano. Jeśli jest potrzeba sos zaklepać zasmażką.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 równych części, przykryć je i zostawić na 10 min. Kawałek ciasta rozwałkować na kształt koła, na środek nałożyć dosyć duży kopiec farszu. Brzegi koła natrzeć wodą i sklejać przyduszając widelcem. Czynność powtórzyć z każdym pierogiem. Przed włożeniem do piekarnika pierogi należy nasmarować oliwą z oliwek i nakłuć je widelcem. Piec w nagrzanym piekarniku do temp. 220-240 stopni Celsjusza przez 15 do 20 min.
- całkowity czas: 160 min.
- przygotowanie: 120 min.
- gotowanie: 40 min.
Uwielbiamy szpinak! Przepadamy za calzone. Dla nas to idealne połączenie:)
OdpowiedzUsuń