Fot. J.P. (c) |
Składniki:
ziemniaki surowe 1,5 kg
kapusta kwaszona 30 dkg
pieczarki 20 dkg
cebula 1 sztuka
masło 2 łyżki
jajko 1 sztuka
mąka pszenna 10 łyżek
liść laurowy 1 sztuka
ziele angielskie 2 sztuki
sól do smaku 1 łyżeczka
majeranek 3 szczypty
pieprz do smaku 3 szczypty
Wykonanie:
Jeden kilogram ziemniaków zetrzeć na małych oczkach tarki. Pół kilograma ziemniaków ugotować na parze, ostudzić i rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Starte ziemniaki dobrze odcisnąć na durszlaku, zostawiając powstałą wodę z ziemniaków. Skrobię odseparowaną od wody dołożyć do surowych ziemniaków. Połączyć surowe ziemniaki z ugotowanymi dodać do nich jajko, mąkę, 3/4 łyżeczki soli, całość dobrze wymieszać aby wszystkie składniki się połączyły.
Kapustę i pieczarki pokroić bardzo drobno. Na jednej łyżce masła podsmażać pieczarki, gdy puszczą wodę dodać kapustę, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek. Dusić na małym ogniu aż kapusta zmięknie, w razie potrzeby dolać trochę wody. Kapustę pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem, ostudzić.
Z gotowego ciasta ziemniaczanego formować placki, na środek nałożyć 1 łyżkę farszu i sklejać ku górze, formując owalne kształty. W dużym garnku zagotować i osolić wodę. Do wrzątku dodawać kluski, zmniejszyć ogień, gotować 20-30 min. bez przykrywki. Na rozgrzanej patelni z łyżką masła smażyć na złoty kolor pokrojoną w kosteczkę cebulę, doprawić solą i pieprzem w razie potrzeby. Gotowe kluski polać tłuszczem z cebulą.
- całkowity czas: 125 min.
- przygotowanie: 35 min.
- gotowanie: 90 min.
Nigdy nie robiliśmy, a bardzo lubimy takie swojskie jedzenie. Może czas spróbować?:)
OdpowiedzUsuń