sobota, 12 listopada 2011

Krokiety z kapustą i grzybami

Fot. J.P. (c)

Składniki:

kapusta kiszona            35 dkg
suszone grzyby             22 g
liść laurowy               1 sztuka
ziele angielskie           1 sztuka
sól, pieprz do smaku       2 szczypty

mąka                       250 g
mleko                      250 ml
jajko                      1 sztuka
woda                       50 ml
sól                        1 szczypta
cukier                     1 łyżeczka
oliwa z oliwek             1 łyżka

jajka                      2 sztuki
bułka tarta                1 szklanka
oliwa z oliwek do smażenia 0,5 szklanki

Wykonanie:

Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem, przykrywamy. Grzyby kroimy na drobne paseczki i gotujemy w grzybowym bulionie. Do grzybów dodajemy pokrojoną kapustę, liść laurowy i ziele angielskie, gotujemy aż kapusta zmięknie. Doprawić pieprzem i solą jeśli jest taka potrzeba. Odstawić farsz do ostygnięcia.
W misce połączyć: mąkę, mleko, jajko, wodę, oliwę, sól i cukier na jednolite ciasto. Jeśli ciasto jest za gęste dolać więcej wody. Usmażyć naleśniki. Odstawić do ostygnięcia pod przykryciem, ponieważ będą pękać.
Farsz nakładać na brzeg naleśnika, zawinąć raz do środka, następnie boki równolegle do środka, Zawinąć do końca, obtoczyć w rozbełtanym jajku, panierować i smażyć na złoty kolor. Krokiety odsączyć ręcznikiem papierowym z tłuszczu.


  • całkowity czas: 80 min.
  • przygotowanie:  20 min.
  • gotowanie:      60 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz