poniedziałek, 21 listopada 2011

Sakiewki z sosem pieczarkowym

Fot. J.P. (c)
Składniki:

mąka pszenna               3 szklanki
woda gorąca                1 szklanka
sól                        1 szczypta

kapusta kwaszona           2 szklanki
grzyby suszone             1/2 szklanki
liść laurowy               1 sztuka 
ziele angielskie           1 sztuka
majeranek                  3 szczypty
pomidor                    1 sztuka
pieprz do smaku            2 szczypty
sól do smaku               1 szczypta
oliwa z oliwek             2 łyżki

pieczarki                  400 gram
śmietana 18%               200 ml
natka pietruszki           3 szczypty
mąka                       1,5 łyżeczki
oliwa z oliwek             2 łyżki
sól do smaku               3 szczypty
pieprz do smaku            2 szczypty

Wykonanie:

Mąkę wymieszać z solą dodać wodę i ugnieść ciasto na pierogi. Gotowe ciasto należy przykryć ponieważ będzie schnąć.
Grzyby zalać wrzątkiem, kiedy ostygną pokroić je na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekaną kapustę, chwilę smażyć. Do kapusty nalać wodę z grzybów, dodać liść laurowy, ziele, grzyby. Pod koniec gotowania kapusty dodać pokrojonego w kostkę pomidora, chwilę pogotować. Miękką kapustę doprawić do smaku pieprzem, majerankiem, solą jeśli jest taka potrzeba. Farsz ostudzić.
Kawałek ciasta rozwałkować na podsypanym mąką blacie, wyciąć kółka, na środek nałożyć farsz i zagniatać do góry w formie sakiewek. Na rozgrzaną patelnię z oliwą kładziemy surowe pierogi, smażymy tak długo aby spody się zarumieniły. Zarumienione pierogi zalać wodą na 1/3 wysokość pierogów, przykryć pokrywką i gotować do miękkości pierogów (można je dogotować także na parze).
Pieczarki pokroić w plasterki. Na rozgrzaną patelnię z oliwą położyć pieczarki, natkę pietruszki, smażyć do miękkości pieczarek i do odparowania ich. Odparowane pieczarki posypać mąką, cały czas smażąc do chwili połączenia składników. Do pieczarek dodać śmietanę chwilę gotować, doprawić do smaku pieprzem i solą.
Gotowe pierogi wyłożyć na talerz i polać sosem.


  • całkowity czas: 140 min.
  • przygotowanie:  50 min.
  • gotowanie:      90 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz