Fot. J.P. (c) |
Składniki:
ziemniaki 600 gram
groszek w puszce 1 puszka
średnia cebula 1 sztuka
jajko 1 sztuka
bułka tarta 1/4 szklanki
sól do smaku 4 szczypty
pieprz do smaku 2 szczypty
majeranek 3 szczypty
bułka tarta do obtoczenia 1/2 szklanki
mąka do obtoczenia 1/4 szklanki
rozbełtane jajko 2 sztuki
olej do smażenia 1/3 szklanki
ogórek długi 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
sól 3 szczypty
pieprz do smaku 2 szczypty
jogurt naturalny duży 1 sztuka
sok z cytryny 2 łyżeczki
olej do smażenia 2 łyżeczki
Wykonanie:
Ziemniaki ugotować na parze, ugnieść na piure. Groszek odcedzić z płynu. Do ziemniaków dodać groszek i dobrze rozgnieść. Cebulę pokroić w kosteczkę i usmażyć na patelni z dwoma łyżkami oliwy do miękkości. Cebulę dodać do ziemniaczanej masy, dobrze wymieszać, doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Do masy dodać jajko, bułkę tartą i dobrze wymieszać. Z masy formować kotlety w kształcie prostokątów, obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanej patelni z oliwą na złoty kolor.
Ogórka umyć, obrać, zetrzeć na dużych oczkach tarki i posypać solą, odstawić aby ogórek puścił sok. Odlać sok z ogórka. Rozgnieść 2 ząbki czosnku, dodać do ogórka. Ogórkową masę połączyć z jogurtem, sokiem z cytryny, oliwą, doprawić do smaku pieprzem i solą.
Gotowe kotlety podawać z sosem.
- całkowity czas: 70 min.
- przygotowanie: 30 min.
- gotowanie: 40 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz