środa, 23 listopada 2011

Ziemniaczane paluszki z groszkiem

Fot. J.P. (c)
Składniki:

ziemniaki                  600 gram
groszek w puszce           1 puszka
średnia cebula             1 sztuka
jajko                      1 sztuka
bułka tarta                1/4 szklanki
sól do smaku               4 szczypty
pieprz do smaku            2 szczypty
majeranek                  3 szczypty

bułka tarta do obtoczenia  1/2 szklanki
mąka do obtoczenia         1/4 szklanki
rozbełtane jajko           2 sztuki
olej do smażenia           1/3 szklanki

ogórek długi               1 sztuka
czosnek                    2 ząbki
sól                        3 szczypty
pieprz do smaku            2 szczypty
jogurt naturalny duży      1 sztuka
sok z cytryny              2 łyżeczki
olej do smażenia           2 łyżeczki

Wykonanie:

Ziemniaki ugotować na parze, ugnieść na piure. Groszek odcedzić z płynu. Do ziemniaków dodać groszek i dobrze rozgnieść. Cebulę pokroić w kosteczkę i usmażyć na patelni z dwoma łyżkami oliwy do miękkości. Cebulę dodać do ziemniaczanej masy, dobrze wymieszać, doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Do masy dodać jajko, bułkę tartą i dobrze wymieszać. Z masy formować kotlety w kształcie prostokątów, obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanej patelni z oliwą na złoty kolor.
Ogórka umyć, obrać, zetrzeć na dużych oczkach tarki i posypać solą, odstawić aby ogórek puścił sok. Odlać sok z ogórka. Rozgnieść 2 ząbki czosnku, dodać do ogórka. Ogórkową masę połączyć z jogurtem, sokiem z cytryny, oliwą, doprawić do smaku pieprzem i solą.
Gotowe kotlety podawać z sosem.

  • całkowity czas: 70 min.
  • przygotowanie:  30 min.
  • gotowanie:      40 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz