marchewka 3 sztuki
pietruszka 1 sztuka
seler mały 1 sztuka
por 1 sztuka
cebula duża 2 sztuki
czosnek 2 główki
masło 4 łyżki
wino białe wytrawne 1/2 szklanki
śmietana 30% 100ml
sól 1,5 łyżeczki
pieprz 4 szczypty
tymianek 1/2 łyżeczki
chleb razowy 4 kromki
masło 2 łyżki
Wykonanie:
Warzywa na bulion umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Warzywa wrzucić do garnka zalać wodą aby przykryła warzywa, ugotować bulion. Pokroić cebulę w kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę.
Na patelni rozgrzać 4 łyżki masła wrzucić cebulę i czosnek, smażyć na średnim ogniu na złoty kolor (uwaga aby cebula i czosnek nie zbrązowiały). Cebulę i czosnek posypać dwoma łyżkami mąki, gotować 3 minuty. Do cebuli i czosnku dodać wino, gotować dwie minuty mieszając. Do całości dodać bulion i śmietanę, gotować na średnim ogniu przez około 20 min., aż zupa zgęstnieje. Pod koniec gotowania doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Kromki chleba pokroić w kostkę. Na rozgrzanej patelni z dwoma łyżkami masła, opiekać grzanki z obu stron. Zupę podawać z grzankami.
Czosnek i cebula, moje dwie miłości :) Na pewno kiedyś wypróbuję!
OdpowiedzUsuńW sam dla mojego teścia który dosał małego świra na punkcie diety:)
OdpowiedzUsuńPrzy okazji - widziałam parę dni temu konkurs dla blogerów na www.dniherbaty.pl , jest w zakładce Herbata z dodatkami, Może CIę zainteresuje:)