Fot. J.P. (c) |
Składniki:
makaron spaghetti 300 gram
sól 1/2 łyżki
brokuł różyczki 450 gram
pieczarki 200 gram
pomidory koktajlowe 1 szklanka
sól do smaku 4 szczypty
pieprz do smaku 3 szczypty
czosnek 1 ząbek
olej do smażenia 3 łyżki
śmietana 18% 200 ml
mleko 3,2% 100 ml
żółty ser gouda starty 1,75 szklanki
sól do smaku 3 szczypty
pieprz do smaku 2 szczypty
oregano do smaku 3 szczypty
bazylia do smaku 2 szczypty
Wykonanie:
Makaron ugotować al dente we wrzątku z solą. Brokuł rozdzielić na różyczki i ugotować na parze al dente. Pieczarki pokroić w paseczki. Pomidory rozkroić na połówki. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy dodać pieczarki smażyć tak długo aby odparowały wodę, przyprawić solą i pieprzem. Do odparowanych pieczarek dodać różyczki brokuła, chwilę smażyć, dodać rozgniecione ząbek czosnku, przyprawić solą i pieprzem. Na końcu do brokuła i pieczarek dodać pomidory, chwilę smażyć, przyprawić solą i pieprzem jeśli jest taka potrzeba. Śmietanę i mleko wlać do rondelka i podgrzewać na małym ogniu. Do rondelka dodać ser starty na małych oczkach tarki i rozpuścić go. Kiedy ser się rozpuści i sos będzie miał właściwą konsystencję przyprawić solą, pieprzem, oregano i bazylią. Na talerze wyłożyć porcję makaronu na niego warzywa i polać sosem.
- całkowity czas: 80 min.
- przygotowanie: 15 min.
- gotowanie: 65 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz