Fot. J.P. (c) |
Składniki:
makaron rurki 30 dkg
pieczarki 30 dkg
brokuł 2 małe sztuki
cebula posiekana 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
śmietana słodka 18% 200 ml
śmietana kwaśna 12% 180 g
masło klarowane 1 łyżka
sól do smaku 4 szczypty
pieprz do smaku 3 szczypty
ser mozarella 25 dkg
olej 1 łyżka
sól do smaku 1 szczypta
pieprz do smaku 2 szczypty
zioła prowansalskie 3 szczypty
Wykonanie:
Makaron ugotować al dente. Na rozgrzaną patelnię z jedną łyżką masła dodać cebulę i smażyć, aż zmięknie. Następnie do patelni dodać pieczarki pokrojone w plasterki. Pieczarki smażyć tak długo, aż odparują wodę, doprawić solą i pieprzem do smaku. Pod koniec odparowywania wody z pieczarek dodać 2 ząbki czosnku. Brokuła umyć i rozdzielić na różyczki, ugotować go na parze al dente. Do odparowanych pieczarek dodać brokuła, chwilę smażyć. Następnie do warzyw dodać słodką i kwaśną śmietanę, całość wymieszać, doprawić do smaku, gotować jeszcze 3 minuty.
Formę do zapiekania wysmarować jedną łyżką oliwy. Na formę wysypać makaron, na makaron wylać sos z brokułem i pieczarkami. Mozarellę pokroić w plasterki i odsączyć z wody. Mozarellę wyłożyć równomiernie na warzywa, doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Zapiekankę zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-30 min.
- całkowity czas: 75 min.
- przygotowanie: 15 min.
- gotowanie: 60 min.
"1 jedna sztuka śmietany" to jest całe opakowanie śmietany? Czyli w sumie dwa opakowania? i słodkiej i kwaśnej?
OdpowiedzUsuńPoprawione :)
OdpowiedzUsuń