Fot. J.P. (c) |
Składniki:
mąka pszenna 2 szklanki
żółtka 5 sztuk
śmietana kwaśna 18% (gęsta) 3 łyżki
ocet jabłkowy 6% 1 łyżka
masło 2 łyżki
sól 1 szczypta
sól 1 szczypta
olej do smażenia 1/2 l
cukier puder do posypania 1/3 szklanki
Wykonanie:
W dużej misce połączyć mąkę, żółtka, śmietanę, ocet, masło i sól. Z podanych składników wyrobić ciasto. Kiedy ciasto będzie miało stałą konsystencję, obić ciasto wałkiem dość mocno przez 8 min.. Następnie owinąć szczelnie ciasto w folię spożywczą i włożyć na 1 godz. do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować dość cienko (ja nie używałam mąki do podsypania ale gdybyście potrzebowali to podsypywać jak najmniej, ponieważ mąka będzie się przypalać podczas pieczenia). Z rozwałkowanego ciasta wykrawać prostokąty o szerokości 3 cm i długości 6 cm. Na środku każdego prostokąta zrobić cięcie wzdłuż około 2 cm. Następnie przełożyć jeden bok 3cm przez nacięcie na środku. Tak powstałe faworki przykryć czystą ściereczką aby nie wyschły. Olej rozgrzać na patelni i wrzucać chruściki, smażyć na złoty kolor z dwóch stron. Gotowe faworki odsączyć z nadmiaru tłuszczu papierowym ręcznikiem, następnie oprószyć cukrem pudrem.
- całkowity czas: 90 min.
- przygotowanie: 50 min.
- gotowanie: 40 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz