Fot. J.P.(c) |
Składniki:
buraki 7 sztuk
jajka 3 sztuki
ser gruyere 250 gram
koperek 1 pęczek
mleko 3,2% 1/2 szklanki
czosnek 2 ząbki
olej 2 łyżki
sól do smaku 3/4 łyżeczki
pieprz do smaku 4 szczypty
Wykonanie:
Buraki dokładnie wyszorować. Czyste buraki włożyć do głębokiego naczynia żaroodpornego, na dno nalać 2-3 cm wody. Naczynie dokładnie przykryć pokrywką. Nagrzać piekarnik do 190 stopni Celsjusza i piec do miękkości buraków (u mnie trwało to 1,5 godz). Upieczone buraki ostudzić, obrać ze skórki, pociąć na pół i w plasterki. Buraki doprawić do smaku solą i pieprzem. Czas pieczenia buraków będzie zależny od ich wielkości.
Do rozgrzanej patelni dodać łyżkę oliwy i smażyć przeciśnięty przez praskę czosnek przez 30 sekund. Podsmażony czosnek dodać do buraków i wymieszać.
Koperek dokładnie umyć i posiekać. Do dużej miski wbić jajka dodać stary ser, mleko, koperek i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku 1/2 łyżeczką soli i czterema szczyptami pieprzu. Buraki dokładnie i delikatnie połączyć z masą serową. Naczynie żaroodporne wysmarować łyżką oliwy, wyłożyć do niego mieszaninę buraków. Zapiekankę zapiekać w nagrzanym piekarniku do 190 stopni Celsjusza i zapiekać 35-40 min. bez przykrycia.
- całkowity czas: 155 min.
- przygotowanie: 30 min.
- gotowanie: 125 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz