Fot. J.P. (c) |
Składniki:
ziemniaki 60 dkg
kotlety sojowe (a la schabowe) 10 sztuk
curry 3 łyżeczki
pieprz do smaku 2 szczypty
sól do smaku 4 szczypty
ziele angielskie 2 sztuki
liść laurowy 1 sztuka
czosnek 3 ząbki
masło 2 łyżki
mąka 12 dkg
jajko duże 2 sztuki
bułka tarta 10 dkg
oliwa do smażenia 1/3 szklanki
pęczek koperku 1 sztuka
pomidory duże 2 sztuki
jogurt naturalny duży 1 sztuka
cebula średnia 2 sztuki
Wykonanie:
Ziemniaki myjemy, solimy, gotujemy na parze. Kotlety sojowe zalewamy wodą, tak aby całość była przykryta. Do kotletów wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy, 3 łyżeczki curry, czosnek. Gdy zaczną się gotować doprawiamy solą , pieprzem. Gdy kotlety będą miękkie, odcedzamy z nadmiaru wody i studzimy. Następnie kotlety panierujemy w mące potem w jajku, bułce tartej i smażymy na oliwie.
Koperek myjemy, siekamy na drobno, wrzucamy do rondelka i zalewamy wodą (śmietaną), jak kto woli. Następnie solimy, pieprzymy do smaku. Ja sos zaklepuję zasmażką (2 łyżki masła rozpuszczamy na patelni, do masła dodaję 2 łyżki mąki, jak pojawią się bąbelki, wlewam trochę chłodnego wywaru z sosu, całość mieszam i dodaję do sosu). Podgrzewam aż konsystencja sosu będzie dobra.
Pomidory sparzyć, pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w plasterki, dodać do pomidorów. Do pomidorów i cebuli dodać jogurt naturalny, wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
- całkowity czas: 80 min.
- przygotowanie: 20 min.
- gotowanie: 60 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz