wtorek, 13 marca 2012

Makaron z rybą i szpinakiem

Fot. J.P. (c)
Składniki:


makaron penne         1,5 szklanki
sól                   1/2 łyżki

szpinak mrożony       450 g
sól                   5 szczypt
pieprz                3 szczypty 
cebula                1 sztuka
olej                  2 łyżki
mozarella             125 g 
oregano               3 szczypty
czosnek               1 ząbek

filet świeży mintaja  2-3 sztuki
sól                   4 szczypty
pieprz                3 szczypty

Wykonanie:

Świeżą rybę posolić, popieprzyć i odstawić przykrytą folią do lodówki na jedną godzinę. Makaron ugotować al-dente. Na dwóch łyżkach rozgrzanego oleju podsmażyć pokrojoną drobniutko cebulę. Kiedy cebula będzie miękka dodać szpinak. Szpinak doprawić solą, pieprzem i odparować wodę. Pod koniec odparowywania wody ze szpinaku dodać jeden ząbek posiekanego czosnku i ostudzić. Wysmarować oliwą naczynie żaroodporne. Do naczynia wyłożyć równomiernie makaron, na makaron pokrojoną w kostkę rybę i szpinak. Na szpinak wyłożyć pokrojoną w plasterki mozarellę, posypać oregano. Zapiekać w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez 30 minut. Zapiekanie może być trochę dłuższe jeśli szpinak nie będzie dobrze odparowany.

całkowity czas: 70 min.
przygotowanie:  15 min.
gotowanie:      55 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz