Fot. J.P. (c) |
Składniki:
makaron penne 1,5 szklanki
sól 1/2 łyżki
szpinak mrożony 450 g
sól 5 szczypt
pieprz 3 szczypty
cebula 1 sztuka
olej 2 łyżki
mozarella 125 g
oregano 3 szczypty
czosnek 1 ząbek
filet świeży mintaja 2-3 sztuki
sól 4 szczypty
pieprz 3 szczypty
Wykonanie:
Świeżą rybę posolić, popieprzyć i odstawić przykrytą folią do lodówki na jedną godzinę. Makaron ugotować al-dente. Na dwóch łyżkach rozgrzanego oleju podsmażyć pokrojoną drobniutko cebulę. Kiedy cebula będzie miękka dodać szpinak. Szpinak doprawić solą, pieprzem i odparować wodę. Pod koniec odparowywania wody ze szpinaku dodać jeden ząbek posiekanego czosnku i ostudzić. Wysmarować oliwą naczynie żaroodporne. Do naczynia wyłożyć równomiernie makaron, na makaron pokrojoną w kostkę rybę i szpinak. Na szpinak wyłożyć pokrojoną w plasterki mozarellę, posypać oregano. Zapiekać w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez 30 minut. Zapiekanie może być trochę dłuższe jeśli szpinak nie będzie dobrze odparowany.
całkowity czas: 70 min.
przygotowanie: 15 min.
gotowanie: 55 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz