piątek, 23 marca 2012

Makaron z sosem pomidorowo-warzywnym

Fot. J.P. (c)
Składniki:

makaron spaghetti              35 dkg
puszka pomidorów               2 sztuki
pieczarki                      20 dkg
czerwona papryka mała          1 sztuka
cukinia                        1 sztuka
czosnek                        2 ząbki
sól do smaku                   1,5 łyżeczki
pieprz do smaku                3 szczypty
zioła prowansalskie do smaku   4 szczypty
olej                           1,5 łyżki
ser parmezan                   3 łyżki

Wykonanie:

Makaron ugotować al-dente.  Pomidory z puszki pokroić w drobną kostkę. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Paprykę i cukinię umyć, pokroić w kostkę. Na rozgrzanej patelni z 1,5 łyżki oleju smażyć pieczarki, aż puszczą wodę. Następnie do patelni dodać paprykę i smażyć, aż puści soki. Następnie dodać cukinię chwilę smażyć i dodać 2 puszki pokrojonych pomidorów. Całość gotować na średnim ogniu, dodać rozgnieciony czosnek i doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Sos odparowywać, aż do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gotowy makaron wyłożyć na talerz, polać sosem i posypać serem.    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz