|
Fot. J.P. (c) |
Składniki:
makaron świderki 3 szklanki
brokuł 3/4 sztuki
cukinia mała 2 sztuki
pieczarki 30 dkg
cebula 1 sztuka
mozarella 125 g
czosnek 2 ząbki
śmietana kwaśna 18 % 400 g
woda 30-50 ml
sól do smaku 2 łyżeczki
pieprz do smaku 1/2 łyżeczki
olej 1,5 łyżki
Wykonanie:
Brokuła umyć, rozdzielić na różyczki i sparzyć wrzątkiem przez 5 min. Cukinię umyć i pokroić w kostkę. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Cebulę umyć i pokroić w piórka. Na rozgrzanej patelni z 1/2 łyżki oleju smażyć cebulę, aż do miękkości. Do patelni dodać pieczarki, rozgnieciony czosnek i smażyć, aż puszczą wodę. W misce połączyć śmietany z wodą i doprawić do smaku solą, pieprzem. W dużej misce połączyć makaron, brokuła, cukinię, cebulę z pieczarkami i wodą, ser mozarella pokrojony w kosteczkę. Następnie do miski dodać sos i całość dobrze wymieszać. Naczynie żaroodporne o wym. 30*20 wysmarować jedną łyżką oleju. Mieszaninę wyłożyć równomiernie do naczynia i zapiekać bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Zapiekankę należy kilkakrotnie przemieszać w czasie zapiekania aby makaron doszedł. Zapiekamy tak długo, aż makaron będzie miękki, warzywa powinny chrupać. U mnie zapiekanie trwało około 60 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz