Fot. J.P. (c) |
Składniki:
pieczarki 50 dkg
papryka czerwona 1 sztuka
ryż 1/4 szklanki
cebula 1/2 sztuki
szczypiorek 1 pęczek
bułka tarta 1/5 szklanki
mąka 2 łyżki
jajko 1 sztuka
olej rzepakowy 4 łyżki
czosnek 1 ząbek
suszona bazylia 2 szczypty
sól 7 szczypt
pieprz 3 szczypty
bułki żytnie 2 sztuki
pomidor 2 plastry
mozarella 65 g
cebula czerwona 1/2 sztuki
papryka żółta 1/4 sztuki
cukinia 1/4 sztuki
Wykonanie:
Ryż ugotować na sypko. Pieczarki obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Na rozgrzanej patelni smażyć pół cebuli pokrojonej w drobną kosteczkę. Kiedy cebula trochę zmięknie dodać startą na dużych oczkach paprykę. Następnie do papryki dodać pieczarki i smażyć, dodać rozgnieciony czosnek. Pieczarki dobrze odparować z wody i pod koniec doprawić do smaku solą, pieprzem, posiekanym szczypiorkiem i bazylią. W dużej misce umieścić pieczarki i dobrze wymieszać z ugotowanym ryżem, rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Masę połączyć z jajkiem, bułką tartą, mąką. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni z olejem smażyć płaskie kotlety na złoty kolor.
Fot. J.P. (c) |
Z gotowych burgerów można zrobić kanapki. Bułkę przeciąć na pół, wydrążyć środki z obu stron. Na spód kanapki położyć plaster sera mozarella, paprykę, cebulę pokrojoną w piórka, plaster pomidora, cztery plasterki cukinii, burgera i górną warstwę bułki. Z gotowych produktów wyszło mi 12 małych burgerów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz