Fot. J.P. (c) |
Składniki:
pieczarki 20 sztuk
ugotowany ryż 9 łyżek
dymka ze szczypiorkiem 1 sztuka
sól 5 szczypt
pieprz 2 szczypty
oregano 2 szczypty
papryka słodka w proszku 4 szczypty
olej rzepakowy 6 łyżek
śmietana kwaśna 12% 90 g
majonez 2 łyżki
czosnek 2 ząbki
majeranek 2 szczypty
mleko 2 łyżki
sól do smaku 1 szczypta
pieprz do smaku 1 szczypta
Wykonanie:
Pieczarki obrać i wyciągnąć trzonki grzyba. Nóżki pokroić w drobną kostkę. Kapelusze nasmarować olejem i doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Na rozgrzanej patelni podsmażyć pokrojoną w kosteczkę dymkę ze szczypiorkiem, dodać nogi pieczarek i smażyć tak długo, aż produkty zmiękną. Następnie dodać ugotowany ryż chwilę smażyć i doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano. Kapelusze faszerować ostudzonym nadzieniem. Nasmarować naczynie żaroodporne olejem. Pieczarki wyłożyć do naczynia. Zapiekać w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez około 20-25 min.
W misce dobrze połączyć śmietanę, majonez, mleko, rozgnieciony czosnek, majeranek, sól i pieprz. Gotowe pieczarki podawać z sosem.
Zapiekane pieczarki bardzo lubię. Podoba mi się pomysł na farsz;)
OdpowiedzUsuń