czwartek, 12 kwietnia 2012

Risotto buraczane

Fot. J.P. (c)

Składniki:

ryż                 1 szklanka
buraki czerwone     2 sztuki
cebula              1/2 sztuki
czosnek             2 ząbki
olej do smażenia    2 łyżki
bulion warzywny     1 l
sól                 1,5 łyżeczki
pieprz              0,2 łyżeczki

Wykonanie:

Buraki umyć, włożyć do naczynia żaroodpornego. Do naczynia nalać wodę na wysokość 1/4 buraków i zapiekać pod przykryciem w temp. 180 stopni do miękkości buraków. U mnie ta czynność trwała 70 min. Na rozgrzanej patelni z olejem smażyć cebulę przez 3 minuty. Następnie dodać ryż i rozgnieciony czosnek, smażyć mieszając, tak długo, aż ryż zacznie trzeszczeć (temp. patelni nie może być zbyt wysoka). Następnie dodać 1 szklankę ciepłego bulionu gotować, mieszając od czasu do czasu, aż cały płyn odparuje. Do ryżu dodać obrane buraki pokrojone w kostkę, jedną szklankę ciepłego bulionu, cały czas gotować mieszając. Do ryżu dolewać bulion tak długo, aż ryż będzie miękki. Danie doprawić solą i pieprzem do smaku pod koniec gotowania. Jeśli ktoś lubi odrobina parmezanu będzie smacznym dodatkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz