Risotto buraczane
|
Fot. J.P. (c) |
|
|
Składniki:
ryż 1 szklanka
buraki czerwone 2 sztuki
cebula 1/2 sztuki
czosnek 2 ząbki
olej do smażenia 2 łyżki
bulion warzywny 1 l
sól 1,5 łyżeczki
pieprz 0,2 łyżeczki
Wykonanie:
Buraki umyć, włożyć do naczynia żaroodpornego. Do naczynia nalać wodę na wysokość 1/4 buraków i zapiekać pod przykryciem w temp. 180 stopni do miękkości buraków. U mnie ta czynność trwała 70 min. Na rozgrzanej patelni z olejem smażyć cebulę przez 3 minuty. Następnie dodać ryż i rozgnieciony czosnek, smażyć mieszając, tak długo, aż ryż zacznie trzeszczeć (temp. patelni nie może być zbyt wysoka). Następnie dodać 1 szklankę ciepłego bulionu gotować, mieszając od czasu do czasu, aż cały płyn odparuje. Do ryżu dodać obrane buraki pokrojone w kostkę, jedną szklankę ciepłego bulionu, cały czas gotować mieszając. Do ryżu dolewać bulion tak długo, aż ryż będzie miękki. Danie doprawić solą i pieprzem do smaku pod koniec gotowania. Jeśli ktoś lubi odrobina parmezanu będzie smacznym dodatkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz