Fot. J.P. (c) |
Składniki:
mąka krupczatka 2,5 szklanki
masło temp. pok. 200 g
jajko 1 sztuka
cukier 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól 1/4 łyżeczki
czekolada mleczna 100g
ziarno słonecznika 1/2 szklanki
Wykonanie:
Miękkie masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Na utarte masło rozlać równomiernie roztrzepane jajko i dobrze połączyć składniki. Do dużej miski włożyć mąkę, sól, proszek do pieczenia i całość dobrze wymieszać. Do mieszaniny mąki dodać utarte masło, wyrobić gładkie ciasto (należy zrobić to dość szybko). Ciasto podzielić na dwie kule. Do jednej części dodać słonecznik i dobrze połączyć składniki. Czekoladę posiekać na mniejsze kawałki i połączyć z drugą kulą ciasta. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z gotowego ciasta formować małe kulki, każdą kulkę lekko przydusić i wykładać na blaszkę. Piec około 10-15 min.
- całkowity czas: 50 min.
- przygotowanie: 20 min.
- gotowanie: 30 min.
mmm moje i tak lepsze hehehe
OdpowiedzUsuń