sobota, 11 lutego 2012

Ciastka a la pieguski

Fot. J.P. (c)
Składniki:

mąka krupczatka       2,5 szklanki
masło temp. pok.      200 g
jajko                 1 sztuka
cukier                3/4 szklanki
proszek do pieczenia  1 łyżeczka
sól                   1/4 łyżeczki
czekolada mleczna     100g
ziarno słonecznika    1/2 szklanki

Wykonanie:

Miękkie masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Na utarte masło rozlać równomiernie roztrzepane jajko i dobrze połączyć składniki. Do dużej miski włożyć mąkę, sól, proszek do pieczenia i całość dobrze wymieszać. Do mieszaniny mąki dodać utarte masło, wyrobić gładkie ciasto (należy zrobić to  dość szybko). Ciasto podzielić na dwie kule. Do jednej części dodać słonecznik i dobrze połączyć składniki. Czekoladę posiekać na mniejsze kawałki i połączyć z drugą kulą ciasta. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z gotowego ciasta formować małe kulki, każdą kulkę lekko przydusić i wykładać na blaszkę. Piec około 10-15 min.


  • całkowity czas: 50 min.
  • przygotowanie:  20 min.
  • gotowanie:      30 min.

1 komentarz: