poniedziałek, 6 lutego 2012

Szare kluski z cebulką

Fot. J.P. (c)

Składniki:

ziemniaki        3 kg
jajka            2 sztuki
mąka pszenna     3-3,5 szklanki
sól              2 łyżeczki
pieprz           0,5 łyżeczki
cebula           3 sztuki
olej             3 łyżki
sól              1 łyżka

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki. Starte ziemniaki odsączyć z nadmiaru wody na durszlaku. Z soku odsączonego z ziemniaków zostawić skrobię. Ziemniaki dobrze wymieszać z jajkami, 2 łyżeczkami soli, pieprzem, mąką i pozostałą skrobią. W garnku zagotować wodę z łyżką soli i 1 łyżką oliwy. Ciasto kładziemy równomiernie na talerzu. Na wrzątek rzucamy kawałki  ciasta z talerza. Kluski gotować 3 minuty od wypłynięcia. Cebulę umyć i pokroić w drobną kosteczkę. Na rozgrzanej patelni z oliwą smażyć cebulę na złoty kolor. Gotowe kluski wyłożyć na talerz i posypać cebulką z tłuszczem. Ilość mąki może być zależna od wilgotności ziemniaków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz