Fot. J.P. (c) |
Składniki:
ziemniaki 3 kg
jajka 2 sztuki
mąka pszenna 3-3,5 szklanki
sól 2 łyżeczki
pieprz 0,5 łyżeczki
cebula 3 sztuki
olej 3 łyżki
sól 1 łyżka
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki. Starte ziemniaki odsączyć z nadmiaru wody na durszlaku. Z soku odsączonego z ziemniaków zostawić skrobię. Ziemniaki dobrze wymieszać z jajkami, 2 łyżeczkami soli, pieprzem, mąką i pozostałą skrobią. W garnku zagotować wodę z łyżką soli i 1 łyżką oliwy. Ciasto kładziemy równomiernie na talerzu. Na wrzątek rzucamy kawałki ciasta z talerza. Kluski gotować 3 minuty od wypłynięcia. Cebulę umyć i pokroić w drobną kosteczkę. Na rozgrzanej patelni z oliwą smażyć cebulę na złoty kolor. Gotowe kluski wyłożyć na talerz i posypać cebulką z tłuszczem. Ilość mąki może być zależna od wilgotności ziemniaków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz