czwartek, 23 lutego 2012

Babka a la sękacz

Fot. J.P. (c)
Składniki:

masło              250 g
cukier             1 szklanka
jajka              6 sztuk
mąka tortowa       3/4 szklanki
mąka ziemniaczana  1/2 szklanki
cukier waniliowy   15 g
sól                1 szczypta


Wykonanie:

Oddzielić żółtka od białek. W dużej misce miksować żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie do żółtek dodać masło, cały czas miksując aby składniki się połączyły. Następnie dodać przesiane obie mąki, całość wymieszać aby składniki dobrze się połączyły. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę delikatnie połączyć z ciastem na jednolitą masę. Formę do babki wysmarować masłem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza. Do przygotowanej formy wlać dwie łyżki ciasta, równomiernie rozprowadzając, włożyć do piekarnika i piec tak długo aby góra była  zarumieniona około 5-10 min. Następnie ciasto wyciągnąć z piekarnika, wyłożyć równomiernie dwie łyżki ciasta i zapiekać. Czynność wykładania ciasta do formy powtarzać, aż do wyczerpania ciasta. Ja ciasto piekłam na najwyższej półce piekarnika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz