Fot. J.P. (c) |
Składniki:
Pierwsza warstwa:
masło 115 g
cukier 50 g
kakao 30 g
jajko z wolnego chowu 1 sztuka
cukier waniliowy 1 łyżeczka
herbatniki 200g
orzechy ziemne 60 g
wiórki kokosowe 65 g
Druga warstwa:
masło temp. pok. 55 g
mleko 3,2% 2-3 łyżki
budyń waniliowy 20 g
cukier waniliowy 1/2 łyżeczki
cukier puder 230 g
Trzecia warstwa:
czekolada mleczna 120 g
masło 15 g
Wykonanie:
Herbatniki typu be-be pokruszyć bardzo drobno w robocie kuchennym. Orzechy ziemne pokroić na dość grube kawałki. Jajko roztrzepać. W rondelku na małym ogniu roztopić masło. Rondelek zdjąć z ognia i wymieszać z cukrem, kakao. Kiedy wszystkie składniki się połączą można dodać roztrzepane jajko i wymieszać. Następnie rondelek stawiamy na małym ogniu mieszając na około 1-2 min., aż masa zgęstnieje. Rondelek zdjąć z ognia i wymieszać z cukrem waniliowym, herbatnikami, wiórkami i orzechami, aż wszystkie składniki się połączą. Masę z rondelka wyłożyć do formy 23cm na 23 cm i całość równomiernie przycisnąć. Formę przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godz.
Masło o temp. pokojowej miksować na gładką masę. Do masła dodać mleko, budyń, cukier waniliowy, cukier puder i miksować, aż składniki się połączą. Gdyby masa była zbyt ciężka do rozprowadzenia dodać łyżkę mleka. Drugą warstwę rozsmarować równomiernie na pierwszej warstwie i włożyć do lodówki na około 30-60 min.
Pokroić czekoladę na drobne kawałki. Czekoladę i masło włożyć do miski żaroodpornej i roztopić na garnku z gotującą wodą. Roztopioną czekoladę rozsmarować równomiernie na drugiej warstwie i włożyć do lodówki przykryte naczynie na 10-20 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz