czwartek, 16 lutego 2012

Kopytka z kotletem selerowym i sosem pieczarkowym

Fot. J.P. (c)


Składniki:

ziemniaki             2 kg
mąka pszenna          3 szklanki
jajko                 1 sztuka
sól do smaku          1/2 łyżeczki

seler                 1 kg
sól                   1-1,5 łyżki
pieprz                4 szczypty
curry                 0,25-1/2 łyżki
słodka papryka        3 szczypty
ziele angielskie      1 sztuka
suszona natka         3 szczypty
majeranek             1 szczypta
jajka                 3 sztuki
mąka                  2/3 szklanki
bułka tarta           1 szklanka
olej                  2/3 szklanki


pieczarki             40 dkg
koperek               2 pęczki
sól                   3 szczypty
pieprz                2 szczypty
olej                  2 łyżki
masło                 2 łyżki
mąka                  2 łyżki

Wykonanie:

Ziemniaki ugotować na parze, rozgnieść na puree i ostudzić. W dużej misce połączyć ziemniaki, jajko, sól i mąkę. Całość wyrobić na gładkie ciasto. Z kawałka ciasta uformować wałek, lekko spłaszczyć i pociąć kluski na ukos. Kopytka wrzucić partiami na wrzącą i osoloną wodę (1 łyżka soli), od wypłynięcia gotować 2-3 minuty.
Selera obrać, umyć i włożyć do garnka. Całość zalać wodą tak aby przykryła selery. Selery gotować do miękkości z solą, pieprzem, curry, słodką papryką, zielem angielskim, suszoną natką i majerankiem. Selery ostudzić i pokroić w plastry ok. 1 cm szerokości. Plastry selera obtaczać w mące, jajku i bułce tartej. Kotlety smażyć na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor z obu stron. Nadmiar oleju z kotletów odsączyć papierowymi ręcznikami.
Pieczarki umyć pokroić w plasterki. Koperek umyć i posiekać. Na rozgrzanej patelni z olejem smażyć pieczarki, doprawić solą pieprzem. Kiedy pieczarki puszczą sok dodać posiekany jeden pęczek koperku, chwilę smażyć. Następnie pieczarki zalać wodą tak aby przykryła całość, gotować na małym ogniu pod przykryciem. Kiedy pieczarki zmiękną dodać posiekany drugi pęczek koperku, doprawić do smaku jeśli jest taka potrzeba. Sos w razie potrzeby można zaklepać zasmażką z masła i mąki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz