wtorek, 13 marca 2012

Makaron z sosem pieczarkowo-cukiniowym

Fot. J.P.(c)
Składniki:

makaron tagliatelle       35 dkg
pieczarki                 60 dkg
cukinia średnia           2 sztuki
śmietana słodka 18%       200 ml
śmietana kwaśna 12%       180 g
czosnek                   2 ząbki
olej                      1,5 łyżki
sól do smaku              5 szczypty
pieprz do smaku           2 szczypty
parmezan starty do smaku  2 łyżki

Wykonanie:

Makaron ugotować al-dente. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Cukinię umyć i pokroić w kostkę. Na rozgrzanej patelni z olejem smażyć pieczarki, tak długo aż odparują wodę. Następnie do pieczarek dodać pokrojoną cukinię, rozgnieciony czosnek i smażyć, aż do miękkości i odparowania wody. Warzywa doprawić do smaku solą i pieprzem. Warzywa ostudzić, następnie dodać obie śmietany całość wymieszać, doprawić do smaku jeśli jest taka potrzeba. Sos podgrzać na małym ogniu, aż zgęstnieje. Makaron wyłożyć na talerz, polać sosem i posypać startym parmezanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz