|
Fot. J.P.(c)
|
Składniki:
makaron tagliatelle 35 dkg
pieczarki 60 dkg
cukinia średnia 2 sztuki
śmietana słodka 18% 200 ml
śmietana kwaśna 12% 180 g
czosnek 2 ząbki
olej 1,5 łyżki
sól do smaku 5 szczypty
pieprz do smaku 2 szczypty
parmezan starty do smaku 2 łyżki
Wykonanie:
Makaron ugotować al-dente. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Cukinię umyć i pokroić w kostkę. Na rozgrzanej patelni z olejem smażyć pieczarki, tak długo aż odparują wodę. Następnie do pieczarek dodać pokrojoną cukinię, rozgnieciony czosnek i smażyć, aż do miękkości i odparowania wody. Warzywa doprawić do smaku solą i pieprzem. Warzywa ostudzić, następnie dodać obie śmietany całość wymieszać, doprawić do smaku jeśli jest taka potrzeba. Sos podgrzać na małym ogniu, aż zgęstnieje. Makaron wyłożyć na talerz, polać sosem i posypać startym parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz