niedziela, 11 grudnia 2011

Placki ziemniaczane z cukinią

Fot. J.P. (c)
Składniki:

ziemniaki                   8 sztuk
cukinia średnia             1 sztuka
cebula                      1 sztuka
pieprz do smaku             1/2 łyżeczki
sól                         3/4 łyżeczki 
jajko                       1 sztuka
mąka                        5 łyżek
oliwa z oliwek do smażenia  1/3 szklanki

Wykonanie:

Zetrzeć ziemniaki, cukinię, cebulę na małych oczkach. Całość odcedzić z wody. W dużej misce wymieszać ziemniaki, cukinię, cebulę, sól, pieprz, jajko, mąkę (jeśli ziemniaki są bardzo mokre, trzeba dosypać więcej mąki). Z ciasta formować małe krążki i smażyć na złoty kolor. Placki odsączyć ręcznikiem papierowym z nadmiaru oliwy.


  • całkowity czas: 55 min.
  • przygotowanie:  25 min.
  • gotowanie:      30 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz