Fot. J.P. (c) |
Składniki:
ziemniaki 8 sztuk
cukinia średnia 1 sztuka
cebula 1 sztuka
pieprz do smaku 1/2 łyżeczki
sól 3/4 łyżeczki
jajko 1 sztuka
mąka 5 łyżek
oliwa z oliwek do smażenia 1/3 szklanki
Wykonanie:
Zetrzeć ziemniaki, cukinię, cebulę na małych oczkach. Całość odcedzić z wody. W dużej misce wymieszać ziemniaki, cukinię, cebulę, sól, pieprz, jajko, mąkę (jeśli ziemniaki są bardzo mokre, trzeba dosypać więcej mąki). Z ciasta formować małe krążki i smażyć na złoty kolor. Placki odsączyć ręcznikiem papierowym z nadmiaru oliwy.
- całkowity czas: 55 min.
- przygotowanie: 25 min.
- gotowanie: 30 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz