czwartek, 22 grudnia 2011

Kruche ciasto z nadzieniem

Fot. J.P. (c)

Składniki:

zimne masło              1 szklanka
mąka                     22/3 szklanki
sól                      1 łyżeczka
zimna woda               5 łyżek
rozbełtane jajko         1 sztuka

świeże liście szpinaku   50 dkg
pory                     4 sztuki
pieczarki                45 dkg
czosnek                  2 ząbki
tymianek                 3 szczypty
sól do smaku             6 szczypt
pieprz świeżo zmielony   3 szczypty
masło klarowane          3 łyżki

ricotta                  25 dkg
sok z cytryny            2 łyżki
jajka                    2 sztuki

Wykonanie:

W dużej misce wymieszać mąkę i sól. Używając dużych oczek tarki zetrzeć masło podsypując tarkę mąką. Wylać 5 łyżek wody na mieszaninę i widelcem ugniatać ciasto, aż do uzyskania szorstkiej masy. Następnie wyrobić ciasto rękoma aby miało stałą konsystencję. Ciasto zawinąć szczelnie w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
Szpinak dobrze umyć obedrzeć łodygi i podrzeć na duże kawałki. Na rozgrzaną patelnię z łyżką masła dodać szpinak, smażyć aż do zwiędnięcia i odparowania szpinaku. Szpinak doprawić solą i pieprzem.
Pory umyć i drobno pokroić. Grzyby umyć i drobno pokroić. Na rozgrzaną patelnię z masłem włożyć pory, pieczarki i smażyć. Po jakimś czasie dodać 2 ząbki rozgniecionego czosnku. Całość doprawić solą, pieprzem, tymiankiem. Pory z grzybami smażyć tak długo aby odparowały z nadmiaru wody.
W misce połączyć 2 jajka, ser ricotta i sok z cytryny. Doprawić do smaku solą i pieprzem jeśli jest taka potrzeba.
Ciasto podzielić na 2 części. Formę wysmarować tłuszczem. Na podsypanym mąką blacie rozwałkować ciasto. Jedną część ciasta należy rozwałkować tak aby weszła do formy, objęła boki formy do pieczenia i wyszła trochę poza nią. Rozwałkowane ciasto delikatnie przenieść do formy. Na ciasto wyłożyć połowę mieszaniny sera, na ser wyłożyć połowę szpinaku, na szpinak wyłożyć pieczarki. Na pieczarki wyłożyć pozostały szpinak, na szpinak pieczarki a na sam koniec wyłożyć ser. Drugą połowę rozwałkowanego ciasta położyć na wierzch sera widelcem połączyć krawędzie ciast. Na wierzchu rozciąć kilka linii aby środek mógł parować. Jedno jajko rozbełtać, wysmarować nim wierzch ciasta. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni Celsjusza i upiec na złoty kolor przez 1 godz.


całkowity czas: 170 min.
czas przygotowania: 40 min.
czas gotowania: 130 min.

2 komentarze:

  1. Super napisane. Musze tu zaglądać częściej.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię ciasta kruche, pasują na wiele okazji i można dodać ulubione przez siebie dodatki. To tak jak muffinki, do babeczek również można dodać ulubione owoce, bakalie... mój ulubiony przepis to muffinki czekoladowe wg przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-babeczki-czekoladowe/
    Są bardzo czekoladowe i w dodatku proste w wykonaniu, można je zrobić w kilka minut!

    OdpowiedzUsuń