wtorek, 13 grudnia 2011

Zapiekanka z ziemniaków i pieczarek

Fot. J.P. (c)
Składniki:

ziemniaki                 50 dkg
pieczarki                 30 dkg
śmietana kwaśna 12%       180 g
ser mozarella             20 dkg
cebula                    2 sztuki
płatki kukurydziane       1,5 szklanki
masło roztopione          0,25 szklanki
sól do smaku              4 szczypty
pieprz do smaku           3 szczypty
czosnek rozgnieciony      1 ząbek
olej do smażenia          3 łyżki

Wykonanie:

Pieczarki i cebulę myjemy, siekamy na plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę podsmażamy cebulę, czosnek potem pieczarki, solimy, pieprzymy. Pieczarki dusimy, aż zmiękną. Następnie odparowujemy pieczarki z wody. Suche, przestygnięte pieczarki, miksujemy.
Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Należy je odsączyć papierowym ręcznikiem, ponieważ puszczają dużo wody. Mozzarellę odsączamy z wody i kroimy w kostkę.
Pieczarki, ziemniaki, mozzarellę, śmietanę, cebulę, mieszamy w misce, doprawiamy solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, wylać do niego połączone składniki.
Masło roztopione łączymy z płatkami kukurydzianymi. Następnie na masę w naczyniu żaroodpornym wysypujemy równomiernie płatki kukurydziane. Zapiekamy bez przykrycia przez 60-80 min. (w zależności od ziemniaków) w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Jeśli w produktach jest za dużo wody, trzeba zapiekać trochę dłużej.

  • całkowity czas: 110 min.
  • przygotowanie:  30 min.
  • gotowanie:      80 min.

Jeśli chcecie skrócić czas zapiekania ziemniaki można podgotować przed włożeniem do formy. Pieczarki najlepiej podsmażyć i nie miksować, ponieważ to też wydłuża czas zapiekania. Ja tylko raz robiłam tą zapiekankę według tego przepisu. Niestety następne razy tak szybko schodziła, że nie zdążyłam zrobić zdjęć. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz