Fot. J.P. (c) |
Składniki:
ziemniaki 50 dkg
pieczarki 30 dkg
śmietana kwaśna 12% 180 g
ser mozarella 20 dkg
cebula 2 sztuki
płatki kukurydziane 1,5 szklanki
masło roztopione 0,25 szklanki
sól do smaku 4 szczypty
pieprz do smaku 3 szczypty
czosnek rozgnieciony 1 ząbek
olej do smażenia 3 łyżki
Wykonanie:
Pieczarki i cebulę myjemy, siekamy na plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę podsmażamy cebulę, czosnek potem pieczarki, solimy, pieprzymy. Pieczarki dusimy, aż zmiękną. Następnie odparowujemy pieczarki z wody. Suche, przestygnięte pieczarki, miksujemy.
Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Należy je odsączyć papierowym ręcznikiem, ponieważ puszczają dużo wody. Mozzarellę odsączamy z wody i kroimy w kostkę.
Pieczarki, ziemniaki, mozzarellę, śmietanę, cebulę, mieszamy w misce, doprawiamy solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, wylać do niego połączone składniki.
Masło roztopione łączymy z płatkami kukurydzianymi. Następnie na masę w naczyniu żaroodpornym wysypujemy równomiernie płatki kukurydziane. Zapiekamy bez przykrycia przez 60-80 min. (w zależności od ziemniaków) w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Jeśli w produktach jest za dużo wody, trzeba zapiekać trochę dłużej.
- całkowity czas: 110 min.
- przygotowanie: 30 min.
- gotowanie: 80 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz