sobota, 21 kwietnia 2012

Kotlety z kaszy gryczanej a la mielone

Fot. J.P. (c)

Składniki:

ugotowana kasza gryczana  1,75 szklanki
pieczarki                 30 dkg
kapusta pekińska          25 dkg
starty żółty ser          8 łyżek
jajka                     2 sztuki
bułka tarta               5 łyżek
bułka tarta               1/2 szklanki
sól do smaku              5 szczypt
pieprz do smaku           3 szczypty
olej rzepakowy            8 łyżek

Wykonanie:

Pieczarki obrać i pokroić w drobną kostkę. Kapustę umyć i pokroić dość drobno. Na rozgrzanej patelni z jedną łyżką oleju smażyć pieczarki, aż puszczą sok. Następnie do pieczarek dodać kapustę i smażyć do miękkości kapusty, doprawić do smaku pieprzem i solą. Pieczarki i kapustę dobrze odcedzić z nadmiaru płynu, ostudzić. W dużej misce połączyć kaszę, pieczarki, kapustę, ser, jajko, pięć łyżek bułki tartej i doprawić do smaku jeśli jest taka potrzeba. Z gotowych składników formować kotlety, obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Gotowe kotlety smażyć na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor z obu stron.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz