Fot. J.P. (c) |
Składniki:
ugotowana kasza gryczana 1,75 szklanki
pieczarki 30 dkg
kapusta pekińska 25 dkg
starty żółty ser 8 łyżek
jajka 2 sztuki
bułka tarta 5 łyżek
bułka tarta 1/2 szklanki
sól do smaku 5 szczypt
pieprz do smaku 3 szczypty
olej rzepakowy 8 łyżek
Wykonanie:
Pieczarki obrać i pokroić w drobną kostkę. Kapustę umyć i pokroić dość
drobno. Na rozgrzanej patelni z jedną łyżką oleju smażyć pieczarki, aż
puszczą sok. Następnie do pieczarek dodać kapustę i smażyć do miękkości
kapusty, doprawić do smaku pieprzem i solą. Pieczarki i kapustę dobrze odcedzić
z nadmiaru płynu, ostudzić. W dużej misce połączyć kaszę, pieczarki,
kapustę, ser, jajko, pięć łyżek bułki tartej i doprawić do smaku jeśli
jest taka potrzeba. Z gotowych składników formować kotlety, obtoczyć w
roztrzepanym jajku i bułce tartej. Gotowe kotlety smażyć na rozgrzanej
patelni z olejem na złoty kolor z obu stron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz