poniedziałek, 23 kwietnia 2012

Ryż z warzywami

Fot. J.P. (c)

Składniki:

ryż                     1 szklanka
cukinia                 3/4 sztuki
papryka żółta           1/2 sztuki
marchewka               1/2 sztuki
czerwona cebula         1/2 sztuki
obgotowane grzyby mun   9 sztuk
sos sojowy              2 łyżeczki
olej do smażenia        1,5 łyżki
chilli w proszku        2 szczypty
sól                     2 szczypty
pieprz czarny           1 szczypta
cytryna                 1/2 sztuki


Wykonanie:

Ryż ugotować na sypko. Cukinię, paprykę, marchewkę, grzyby mun pokroić w słupki. Na rozgrzanej patelni z olejem smażyć marchewkę, po jakimś czasie dodać cebulę (chwilę smażyć), następnie grzyby (chwilę smażyć), potem paprykę (chwilę smażyć), a na końcu cukinię. Całość smażyć, doprawić do smaku sosem sojowym, chilli, solą i pieprzem. Warzywa można podlać wodą w razie potrzeby miękkich warzyw, ja jednak wolę chrupiące. Następnie do warzyw dodać ugotowany ryż i smażyć do uzyskania odpowiedniej miękkości dania. Danie można skropić sokiem z cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz