Fot. J.P. (c) |
Składniki:
ziemniaki ugotowane 500 gram
mąka pszenna 3/4 szklanki
jajko 1 sztuka
sól do smaku 4 szczypty
szpinak świeży 500 gram
śmietana 12 % słodka 250 ml
czosnek 2 ząbki
sok z limonki 1/2 sztuki
sól do smaku 4 szczypty
pieprz do smaku 3 szczypty
masło 1,5 łyżki
Wykonanie:
Ziemniaki ugotować na parze, ostudzić. Zimne ziemniaki przepuścić przez praskę do ziemniaków. Do ziemniaków dodać jajko, mąkę i sól, wyrobić ciasto na elastyczną masę (jeśli ciasto będzie się kleić należy dodać więcej mąki), uformować w wałek, lekko spłaszczyć i pociąć na ukos. Wrzucić kluski partiami na wrzącą i osoloną wodę (1 łyżka soli), od wypłynięcia gotować 2-3 minuty.
Szpinak umyć, przepłukać żeby nie było piachu. Odciąć łodygi i podrzeć na mniejsze kawałki. Szpinak gotować na parze, aż zmniejszy swoją objętość. W rondelku rozpuścić masło dodać szpinak aby odparował wodę. Następnie wlać śmietanę, dodać rozgnieciony czosnek, doprawić solą i pieprzem skropić sokiem z limonki. Jeżeli sos będzie za rzadki można go zaklepać mąką.
Szpinak umyć, przepłukać żeby nie było piachu. Odciąć łodygi i podrzeć na mniejsze kawałki. Szpinak gotować na parze, aż zmniejszy swoją objętość. W rondelku rozpuścić masło dodać szpinak aby odparował wodę. Następnie wlać śmietanę, dodać rozgnieciony czosnek, doprawić solą i pieprzem skropić sokiem z limonki. Jeżeli sos będzie za rzadki można go zaklepać mąką.
- całkowity czas: 90 min.
- przygotowanie: 40 min.
- gotowanie: 50 min.
kopytka ze szpinakiem... to musi być to :)
OdpowiedzUsuń