poniedziałek, 13 lutego 2012

Kakaowe batoniki

Fot. J.P. (c)
Składniki:

Pierwsza warstwa:

masło                   115 g 
cukier                  50 g
kakao                   30 g
jajko z wolnego chowu   1 sztuka
cukier waniliowy        1 łyżeczka
herbatniki              200g
orzechy ziemne          60 g
wiórki kokosowe         65 g

Druga warstwa:

masło temp. pok.        55 g
mleko 3,2%              2-3 łyżki
budyń waniliowy         20 g 
cukier waniliowy        1/2 łyżeczki
cukier puder            230 g

Trzecia warstwa:

czekolada mleczna       120 g
masło                   15 g


Wykonanie:

Herbatniki typu be-be pokruszyć bardzo drobno w robocie kuchennym. Orzechy ziemne pokroić na dość grube kawałki. Jajko roztrzepać. W rondelku na małym ogniu roztopić masło. Rondelek zdjąć z ognia i wymieszać z cukrem, kakao. Kiedy wszystkie składniki się połączą można dodać roztrzepane jajko i wymieszać. Następnie rondelek stawiamy na małym ogniu mieszając na około 1-2 min., aż masa zgęstnieje. Rondelek zdjąć z ognia i wymieszać z cukrem waniliowym, herbatnikami, wiórkami i orzechami, aż wszystkie składniki się połączą. Masę z rondelka wyłożyć do formy 23cm na 23 cm i całość  równomiernie przycisnąć. Formę przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godz.
Masło o temp. pokojowej miksować na gładką masę. Do masła dodać mleko, budyń, cukier waniliowy, cukier puder i miksować, aż składniki się połączą. Gdyby masa była zbyt ciężka do rozprowadzenia dodać łyżkę mleka. Drugą warstwę rozsmarować równomiernie na pierwszej warstwie i włożyć do lodówki na około 30-60 min.
Pokroić czekoladę na drobne kawałki. Czekoladę i masło włożyć do miski żaroodpornej i roztopić na garnku z gotującą wodą. Roztopioną czekoladę rozsmarować równomiernie na drugiej warstwie i włożyć do lodówki przykryte naczynie na 10-20 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz