czwartek, 22 marca 2012

Zapiekanka makaronowa z warzywami

Fot. J.P. (c)
Składniki:

makaron świderki      3 szklanki
brokuł                3/4 sztuki
cukinia mała          2 sztuki
pieczarki             30 dkg
cebula                1 sztuka
mozarella             125 g
czosnek               2 ząbki

śmietana kwaśna 18 %  400 g
woda                  30-50 ml 
sól do smaku          2 łyżeczki
pieprz do smaku       1/2 łyżeczki
olej                  1,5 łyżki

Wykonanie:

Brokuła umyć, rozdzielić na różyczki i sparzyć wrzątkiem przez 5 min. Cukinię umyć i pokroić w kostkę. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Cebulę umyć i pokroić w piórka. Na rozgrzanej patelni z 1/2 łyżki oleju smażyć cebulę, aż do miękkości. Do patelni dodać pieczarki, rozgnieciony czosnek i smażyć, aż puszczą wodę. W misce połączyć śmietany z wodą i doprawić do smaku solą, pieprzem. W dużej misce połączyć makaron, brokuła, cukinię, cebulę z pieczarkami i wodą, ser mozarella pokrojony w kosteczkę. Następnie do miski dodać sos i całość dobrze wymieszać. Naczynie żaroodporne o wym. 30*20 wysmarować jedną łyżką oleju. Mieszaninę wyłożyć równomiernie do naczynia i zapiekać bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Zapiekankę należy kilkakrotnie przemieszać w czasie zapiekania aby makaron doszedł. Zapiekamy tak długo, aż makaron będzie miękki, warzywa powinny chrupać. U mnie zapiekanie trwało około 60 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz