wtorek, 17 kwietnia 2012

Burgery pieczarkowe

Fot. J.P. (c)

Składniki:

pieczarki            50 dkg
papryka czerwona     1 sztuka
ryż                  1/4 szklanki
cebula               1/2 sztuki
szczypiorek          1 pęczek
bułka tarta          1/5 szklanki 
mąka                 2 łyżki
jajko                1 sztuka
olej rzepakowy       4 łyżki
czosnek              1 ząbek
suszona bazylia      2 szczypty
sól                  7 szczypt
pieprz               3 szczypty

bułki żytnie         2 sztuki
pomidor              2 plastry
mozarella            65 g
cebula czerwona      1/2 sztuki
papryka żółta        1/4 sztuki
cukinia              1/4 sztuki

Wykonanie:

Ryż ugotować na sypko. Pieczarki obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Na rozgrzanej patelni smażyć pół cebuli pokrojonej w drobną kosteczkę. Kiedy cebula trochę zmięknie dodać startą na dużych oczkach paprykę. Następnie do papryki dodać pieczarki i smażyć, dodać rozgnieciony czosnek. Pieczarki dobrze odparować z wody i pod koniec doprawić do smaku solą, pieprzem, posiekanym szczypiorkiem i bazylią. W dużej misce umieścić pieczarki i dobrze wymieszać z ugotowanym ryżem, rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Masę połączyć z jajkiem, bułką tartą, mąką. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni z olejem smażyć płaskie kotlety na złoty kolor.

Fot. J.P. (c)

Z gotowych burgerów można zrobić kanapki. Bułkę przeciąć na pół, wydrążyć środki z obu stron. Na spód kanapki położyć plaster sera mozarella, paprykę, cebulę pokrojoną w piórka, plaster pomidora, cztery plasterki cukinii, burgera i górną warstwę bułki. Z gotowych produktów wyszło mi 12 małych burgerów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz