czwartek, 12 kwietnia 2012

Pieczarki faszerowane ryżem

Fot. J.P. (c)

Składniki:

pieczarki                  20 sztuk
ugotowany ryż              9 łyżek
dymka ze szczypiorkiem     1 sztuka
sól                        5 szczypt
pieprz                     2 szczypty
oregano                    2 szczypty
papryka słodka w proszku   4 szczypty
olej rzepakowy             6 łyżek

śmietana kwaśna 12%        90 g
majonez                    2 łyżki
czosnek                    2 ząbki
majeranek                  2 szczypty
mleko                      2 łyżki
sól do smaku               1 szczypta 
pieprz do smaku            1 szczypta


Wykonanie:

Pieczarki obrać i wyciągnąć trzonki grzyba. Nóżki pokroić w drobną kostkę. Kapelusze nasmarować olejem i doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Na rozgrzanej patelni podsmażyć pokrojoną w kosteczkę dymkę ze szczypiorkiem, dodać nogi pieczarek i smażyć tak długo, aż produkty zmiękną. Następnie dodać ugotowany ryż chwilę smażyć i doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano. Kapelusze faszerować ostudzonym nadzieniem. Nasmarować naczynie żaroodporne olejem. Pieczarki wyłożyć do naczynia. Zapiekać w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez około 20-25 min.
W misce dobrze połączyć śmietanę, majonez, mleko, rozgnieciony czosnek, majeranek, sól i pieprz. Gotowe pieczarki podawać z sosem.

1 komentarz:

  1. Zapiekane pieczarki bardzo lubię. Podoba mi się pomysł na farsz;)

    OdpowiedzUsuń