piątek, 25 listopada 2011

Fasolka po bretońsku z kiełbaskami sojowymi

Fot. J.P. (c)

Składniki:

fasola sucha średnia          1 kg
puszka pomidorów              2 sztuki
przecier pomidorowy 30%       1/2 słoika
kiełbaski sojowe wędzone      4 sztuki
cebula duża                   1 sztuka
czosnek                       1 ząbek 
sól do smaku                  1,25 łyżki
pieprz do smaku               5 szczypt
majeranek do smaku            1 łyżeczka
liść laurowy                  1 sztuka
ziele angielskie              2 sztuki
masło                         1 łyżka

Wykonanie:

Fasolę wypłukać następnie wrzucić do dużej miski i zalać wodą, która będzie wystawała ponad fasolę, zostawić na noc. Po nocy gdy wody ubędzie dolać tyle aby wystawało ponad fasolę 5 cm. Fasolę  z zielem angielskim, liściem laurowym i wodą od moczenia gotować ok. 1-1,5 godz., zbierając szlam od czasu do czasu. Pod koniec gotowania fasoli dodać 1 łyżkę soli.
Na dużej patelni rozgrzać masło dodać cebulę pokrojoną w piórka, smażyć do miękkości. Następnie do cebuli dodać pokrojone kiełbaski chwilę smażyć. Do patelni dodać pomidory pokrojone w kostkę i przecier. Do patelni dodać ugotowaną fasolę z wodą, doprawić solą, pieprzem, majerankiem. Fasolę dusić, aż do miękkości, pod koniec duszenia dodać rozgnieciony czosnek. Ja nie zagęszczałam sosu, ponieważ nie było takiej potrzeby.


  • całkowity czas: 120 min.
  • przygotowanie:  20 min.
  • gotowanie:      100 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz