Fot. J.P. (c) |
Składniki:
fasola sucha średnia 1 kg
puszka pomidorów 2 sztuki
przecier pomidorowy 30% 1/2 słoika
kiełbaski sojowe wędzone 4 sztuki
cebula duża 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
sól do smaku 1,25 łyżki
pieprz do smaku 5 szczypt
majeranek do smaku 1 łyżeczka
liść laurowy 1 sztuka
ziele angielskie 2 sztuki
masło 1 łyżka
Wykonanie:
Fasolę wypłukać następnie wrzucić do dużej miski i zalać wodą, która będzie wystawała ponad fasolę, zostawić na noc. Po nocy gdy wody ubędzie dolać tyle aby wystawało ponad fasolę 5 cm. Fasolę z zielem angielskim, liściem laurowym i wodą od moczenia gotować ok. 1-1,5 godz., zbierając szlam od czasu do czasu. Pod koniec gotowania fasoli dodać 1 łyżkę soli.
Na dużej patelni rozgrzać masło dodać cebulę pokrojoną w piórka, smażyć do miękkości. Następnie do cebuli dodać pokrojone kiełbaski chwilę smażyć. Do patelni dodać pomidory pokrojone w kostkę i przecier. Do patelni dodać ugotowaną fasolę z wodą, doprawić solą, pieprzem, majerankiem. Fasolę dusić, aż do miękkości, pod koniec duszenia dodać rozgnieciony czosnek. Ja nie zagęszczałam sosu, ponieważ nie było takiej potrzeby.
- całkowity czas: 120 min.
- przygotowanie: 20 min.
- gotowanie: 100 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz