Fot. J.P. (c) |
Składniki:
brukselka 300 gram
ryż 1/2 szklanki
cebula średnia 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
białe wino wytrawne 1/4 szklanki
bulion warzywny 21/2 szklanki
sól 5 szczypt
pieprz 3 szczypty
sok z cytryny 1 łyżka
oliwa z oliwek 2 łyżki
starty parmezan 3 szczypty
Wykonanie:
Brukselkę umyć, obrać i podgotować na parze al -dente. Brukselkę ostudzić i pokroić na połówki. Bulion podgrzać, dobrze doprawić i trzymać ciepły. Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmażyć cebulę na złoty kolor. Do cebuli dodać ryż, zgnieciony czosnek. Smażyć mieszając co jakiś czas, aż ziarna ryżu zaczną trzeszczeć. Dodać wino i mieszać aż zostanie wchłonięte. Dodać pół szklanki ciepłego bulionu i mieszać.
Kiedy ryż będzie prawie suchy dodać brukselkę i podlać bulionem. Potrawę mieszając podlewać ciepłym bulionem aby ryż był miękki. Doprawić do smaku jeśli jest taka potrzeba. Na koniec dodać sok z cytryny, wymieszać. Potrawę można wymieszać ze startym parmezanem.
całkowity czas: 55 min.
przygotowanie: 10 min.
gotowanie: 45 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz