środa, 16 listopada 2011

Placki pieczarkowe

Fot. J.P. (c)


Składniki:

pieczarki          50 dkg.
ser mozarella      125 g 
koperek posiekany  3 łyżki
jajka              2 sztuki
sól do smaku       4 szczypty
pieprz do smaku    2 szczypty
mąka               10 łyżek
olej do smażenia   1/3 szklanki


jogurt mały        1 sztuka
koperek posiekany  3/4 pęczka
sól do smaku       2 szczypty
pieprz do smaku    2 szczypty

Wykonanie:

Pieczarki dobrze umyć i pokroić w drobną kosteczkę. Ser mozarella zatrzeć na dużych oczkach tarki. W dużej misce wymieszać pieczarki, koperek i ser, doprawić do smaku pieprzem i solą. Następnie do masy dodać jajka, mąkę i dobrze wymieszać aby składniki się połączyły. Na rozgrzanej patelni z oliwą smażyć niewielkie placki na złoty kolor.
W małej misce wymieszać jogurt i koperek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowe placki podawać z sosem.


  • całkowity czas: 45 min.
  • przygotowanie:  25 min.
  • gotowanie:      20 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz