niedziela, 4 grudnia 2011

Makaron z warzywami w sosie serowym

Fot. J.P. (c)
Składniki:

makaron spaghetti          300 gram
sól                        1/2 łyżki

brokuł różyczki            450 gram
pieczarki                  200 gram
pomidory koktajlowe        1 szklanka
sól do smaku               4 szczypty
pieprz do smaku            3 szczypty
czosnek                    1 ząbek
olej do smażenia           3 łyżki

śmietana 18%               200 ml
mleko 3,2%                 100 ml
żółty ser gouda starty     1,75 szklanki
sól do smaku               3 szczypty
pieprz do smaku            2 szczypty
oregano do smaku           3 szczypty
bazylia do smaku           2 szczypty

Wykonanie:

Makaron ugotować al dente we wrzątku z solą. Brokuł rozdzielić na różyczki i ugotować na parze al dente. Pieczarki pokroić w paseczki. Pomidory rozkroić na połówki. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy dodać pieczarki smażyć tak długo aby odparowały wodę, przyprawić solą i pieprzem. Do odparowanych pieczarek dodać różyczki brokuła, chwilę smażyć, dodać rozgniecione ząbek czosnku, przyprawić solą i pieprzem. Na końcu do brokuła i pieczarek dodać pomidory, chwilę smażyć, przyprawić solą i pieprzem jeśli jest taka potrzeba. Śmietanę i mleko wlać do rondelka i podgrzewać na małym ogniu. Do rondelka dodać ser starty na małych oczkach tarki i rozpuścić go. Kiedy ser się rozpuści i sos będzie miał właściwą konsystencję przyprawić solą, pieprzem, oregano i bazylią. Na talerze wyłożyć porcję makaronu na niego warzywa i polać sosem.


  • całkowity czas: 80 min.
  • przygotowanie:  15 min.
  • gotowanie:      65 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz