czwartek, 1 grudnia 2011

Ciastka z nadzieniem (pop tarts)

Fot. J.P. (c)
Składniki:

mąka pszenna               2 szklanki
masło pokrojone w kostkę   200 gram
woda z lodówki             1/2 szklanki
cukier                     1 łyżka
sól                        1 łyżeczka
żółtko                     1 sztuka
ocet jabłkowy              1/2 łyżeczki
powidła, dżem              100 gram
rozbełtane jajko           1 sztuka

Wykonanie:

Połączyć w misce mąkę z cukrem i solą. Kiedy masło będzie bardzo twarde, wyciągnąć je z lodówki, kroić w kostkę i miksować z suchymi produktami. Nie miksować na jednolitą masę, najlepiej żeby kostki były widoczne w cieście. Następnie ucieramy żółtko z octem dodajemy zimną wodę i miksujemy z resztą produktów, na jednolitą masę. Gotowe ciasto włożyć owinięte w folię do lodówki na 20-30 min. Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 2 części, rozwałkować na prostokąty o wymiarze 30 cm na 22 cm. Długość 22 cm przeciąć na pół, długość 30 cm podzielić na części po 7,5 cm. Na wycięte prostokąty wyłożyć dżem przykryć następnym prostokątem. Na rogach ciastek przydusić widelcem, nakłuć ciastka widelcem, posmarować rozbełtanym jajkiem i włożyć do lodówki na czas kiedy piekarnik będzie się nagrzewał do 190 stopni Celsjusza. Ciastka włożyć do piekarnika na 30-35 min. Z ciasta powinno wyjść 8 sztuk.


  • całkowity czas: 100 min.
  • przygotowanie:  70 min.
  • gotowanie:      30 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz