piątek, 16 grudnia 2011

Zapiekanka makaronowa z brokułem

Fot. J.P. (c)


Składniki:

makaron rurki         30 dkg
pieczarki             30 dkg
brokuł                2 małe sztuki
cebula posiekana      1 sztuka
czosnek               2 ząbki
śmietana słodka 18%   200 ml
śmietana kwaśna 12%   180 g
masło klarowane       1 łyżka
sól do smaku          4 szczypty 
pieprz do smaku       3 szczypty

ser mozarella         25 dkg
olej                  1 łyżka
sól do smaku          1 szczypta
pieprz do smaku       2 szczypty
zioła prowansalskie   3 szczypty

Wykonanie:

Makaron ugotować al dente. Na rozgrzaną patelnię z jedną łyżką masła dodać cebulę i smażyć, aż zmięknie. Następnie do patelni dodać pieczarki pokrojone w plasterki. Pieczarki smażyć tak długo, aż odparują wodę, doprawić solą i pieprzem do smaku. Pod koniec odparowywania wody z pieczarek dodać 2 ząbki czosnku. Brokuła umyć i rozdzielić na różyczki, ugotować go na parze al dente. Do odparowanych pieczarek dodać brokuła, chwilę smażyć. Następnie do warzyw dodać słodką i kwaśną śmietanę, całość wymieszać, doprawić do smaku, gotować jeszcze 3 minuty.
Formę do zapiekania wysmarować jedną łyżką oliwy. Na formę wysypać makaron, na makaron wylać sos z brokułem i pieczarkami. Mozarellę pokroić w plasterki i odsączyć z wody. Mozarellę wyłożyć równomiernie na warzywa, doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Zapiekankę zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-30 min.


  • całkowity czas: 75 min.
  • przygotowanie:  15 min.
  • gotowanie:      60 min.

2 komentarze:

  1. "1 jedna sztuka śmietany" to jest całe opakowanie śmietany? Czyli w sumie dwa opakowania? i słodkiej i kwaśnej?

    OdpowiedzUsuń